You are currently viewing Tot ce trebuie să știi despre produsele DOP

Tot ce trebuie să știi despre produsele DOP

Data viitoare când te uiți la un produs alimentar italian, caută eticheta DOP.

De ce? Deoarece, la fel cum italienii clasifică vinul cu etichete precum DOC și DOCG, ei certifică și alimente de înaltă calitate din Italia cu o etichetă similară: DOP. Toate aceste acronime pot fi puțin confuze, dar este important să le cunoști. Ele garantează că ceea ce mănânci este o delicatesă locală italiană, nu o imitație!

În calitate de susținători ai călătoriilor gourmet în lumea mâncării, te încurajăm să te bucuri de produsele DOP pentru a savura cele mai autentice gusturi ale Italiei. Iată ce trebuie să știi despre etichetele DOP și mâncarea italiană!

Ce înseamnă DOP?

DOP este prescurtarea Denominazione di Origine Protetta (literalmente „Denumire de origine protejată”). După cum sugerează și numele, această certificare asigură faptul că produsele sunt cultivate și ambalate local. Și face o promisiune consumatorului: este o garanție că mâncarea a fost produsă de fermierii și meșterii locali, folosind metode tradiționale. De fapt, prin lege, numai produsele DOP precum oțetul balsamic pot purta cuvântul „tradițional” pe etichete, deoarece aderă la tradițiile locale.

Deci, eticheta DOP poate aduce o cu sine un preț mai mare. Dar promite și cea mai înaltă calitate!

Cum devine un produs DOP?

Specialitățile italiene primesc recunoaștere DOP urmând un set strict de reguli: fiecare pas, de la producție la ambalare, este reglementat.

Desigur, nu toate specialitățile italiene locale sunt recunoscute ca DOP. De exemplu, mozzarella di bufala (mozzarella de bivolita) este un produs DOP. Dar numai anumite mărci poartă sigiliul. Prin urmare, alte tipuri de mozzarella di bufala nu sunt neapărat fabricate în mod tradițional, cu ingrediente tradiționale; doar soiurile DOP sunt.

…dar IGP?

„DOP” nu este singura etichetă. Poți găsi, de asemenea, eticheta IGP, Indicazione Geografica Protetta („indicația protecției geografice”), pe produsele italiene. Deși este bine respectată, această certificare este mai puțin strictă decât DOP. Urmărește specialitățile alimentare până la originea lor geografică până la cel puțin o fază a producției, dar nu la toate fazele, cum ar fi DOP.

Care sunt unele alimente DOP celebre și cum le găsești?

Vrei să guști cu adevărat diferența dintre un produs italian autentic … și imitatorii acestuia? Atunci, ține cont de eticheta DOP roșie și galbenă, pentru mărfurile ambalate. Când mănânci în oraș, examinează meniul: Unele restaurante vor scrie DOP lângă ingredientele relevante.

Oțet balsamic

Oțetul balsamic DOP, de la Modena și Reggio Emilia, are o consistență mai groasă și un gust mai bogat decât majoritatea celorlalte oțeturi de pe piață – și poate fi îmbătrânit peste 12 ani.

Branzeturi

Mozzarella di bufala

Considerată mai cremoasă decât mozzarella din lapte de vacă, mozzarella de bivoliță este o adevărată delicatesă italiană. Îți place această brânză gustoasă?

Parmigiano Reggiano

Simplu, asociat cu fructe sau ras pe o farfurie de paste, această brânză tare și sărată este maturată timp de minimum 16 luni.

Parmigiano Reggiano este unul dintre cele mai vechi brânzeturi DOP italiene. Producția se face în provinciile Parma, Reggio Emilia, Modena, Bologna. O jumătate de kilogram de brânză este produs din șaisprezece litri de lapte, având un nivel ridicat de proteine și vitamine, alături de calciu și fosfor.

Pecorino

Pecorino cu Fistic di Bronte DOP – culoarea verde precum smaraldul a fisticului sau “Frastuchino”, așa cum se numește în zona de unde provine, trebuie să fie prezent în, probabil, cel mai delicat si dulce pecorino existent. O călătorie a gustului până la Bronte din Sicilia, casa celui mai renumit fistic din lume.

Pecorino Toscano DOP este o brânză italiană de masă, ce respectă o rețetă veche de secole, fiind produsă doar în Toscana, în conformitate cu denumirea DOP, respectând standardele care garantează autenticitatea și calitatea acesteia. Este o brânză maturată din lapte de oaie, sărată, ce poate fi asezonata cu măsline, mezeluri italiene, dar și împreună cu un vin Chianti.

Timp de maturare: minimum 120 zile

Pecorino Romano este o brânză făcută din lapte de oaie, tare, sărată, cu un gust autentic italian, aromat, texturat și bogat în valori energetice. Brânză pecorino se produce în partea centrală a Italiei. Se poate rade peste paste sau se poate servi alături de un vin roșu cu gust puternic. Este unul dintre cele mai vechi tipuri de brânzeturi din Italia.

Timpul de maturare e de 5 luni.

Asiago

Branza Asiago DOP Pressato este o brânză proaspătă, denumită și Asiago Pressato, care se produce integral cu lapte de vaca și se maturează timp de cel puțin 20 de zile. De culoare albă sau un discret galben pai, brânza Asiago se caracterizează prin gaurile neregulate, dar mai ales prin gustul laptelui proaspat, care este delicat, plăcut și pare ca se topește în gură, lăsând o notă dulce irezistibilă și ușor acidă.

Brânza Asiago este inconfundabilă de la prima privire. Fiecare felie este recunoscută de la cuvantul “ASIAGO”, prezent pe ambalajul de pe crustă, si prin propriul cod identificarea în placută cu cazeina. O garanție a originii produsului și calității acestuia.

Brânza Asiago s-a născut pe platoul di Asiago, un loc scufundat în natură unde clima este blândă și aerul sănătos. Aici, vegetația pură și bogată asigură producția autentică de lapte, care devine o brânză inconfundabilă la gust, naturală și sănătoasă. În spatele Asiago DOP există o poveste milenară, alcătuită din tradiții alpine, care se conservă și se îmbogățesc în fiecare zi.

Grana Padano

Grana Padano este una dintre cele mai vechi brânzeturi DOP italiene, produsă în inima Lombardiei, după o veche rețetă tradițională.

Este una dintre puținele brânzeturi care pot concura cu regele brânzeturilor: Parmezanul (Parmigiano-Reggiano). Creată de călugării cistercieni de la Chiaravalle în secolul al XII-lea, Grana Padano DOP este încă produsă în toată valea Po River din nord-estul Italiei.

Prosciutto

Numeroasele varietăți de șuncă afumată și sărată (Modena, Parma, Carpegna, Toscano, Veneto, San Daniele) variază în ceea ce privește fumul, vârsta și culoarea.

Prosciutto di San Daniele se face doar în regiunile cu recunoaștere D.O.P ale Italiei, din porci crescuți în aceleași zone. Pulpă de porc se alege în funcție de greutate, după care se îndepărtează grăsimea în exces și se sărează zilnic timp de 2-3 săptămâni doar cu sare de mare. După acest proces, se spală bine de sare și se ține la presat pentru ca apa să fie îndepărtată din carne în totalitate și se condimentează cu piper. Se ține la măturat o perioadă de 1-3 ani, într-un climat rece de munte, în zona montană Friuli, unde aerul rece din Alpi coboară și se amestecă cu aerul uscat din Marea Adriatica. Are un gust dulce și aromat și merge asezonat cu fructe ușoare, cum ar fi pepene sau smochine sau cu un vin alb, ușor

Prosciutto di Parma DOP este o carne crud-uscată, ce se produce din pulpă de porc, se sarează numai cu sare de mare și se ține la maturat o perioada de 16 luni. În procesul de maturare este exclusă folosirea de aditivi sau conservanți, fiind un produs cât se poate de natural, fiind recomandat pentru sportivi, copii sau în dietele hipocalorice, gustos, bine condimentat, după rețete bine păstrate, vechi de secole. Gust și aromă puternică, acest tip de prosciutto se realizează doar în zona Parma și a devenit foarte repede apreciat în rândul gurmanzilor.

Prosciutto Toscano se produce doar din carne de porc crescut în zona Toscana, Italia. Se săreaza, numai cu sare de mare pentru 3-4 săptămâni, după care se ține la o temperătură controlată de 2-4 grade C, pentru o perioadă de 90 zile, timp în care se spală pentru a îndepărta tot surplusul de sare.

Dupa acest proces, urmeaza procesul de condimentare, care durează tot aprox. 3 luni. După toată această perioadă, urmează perioada de maturare care durează între 12-14 luni.

Mortadella

Mortadela este produs in Bologna, Italia, din carne de porc tocată fin, bucăți mari de grăsime tare provenite de la gâtul porcului și bucăți întregi de fistic.

Mortadella cu fistic DOP se consumă feliat foarte subțire în sandwichuri sau în diferite preparate italienești.

Lasă un răspuns