You are currently viewing Vinul si branza – 4 reguli pentru a crea perechea perfecta

Vinul si branza – 4 reguli pentru a crea perechea perfecta

Vinul si branza sunt o fuziune de simturi a paradisului culinar. Cand se regasesc impreuna, calitatile lor unice se complementeaza, creand noi profile de aroma, diferite de la… pereche la pereche. Acestea fiind spuse, cu numarul infinit de combinatii, gasirea acestor perechi perfecte poate parea coplesitoare. Vinurile variaza in ceea ce priveste aciditatea, dulceata si structura; branzeturile se bucura de diferite arome, continut de grasimi si texturi. Unde este echilibrul?

Ca sa facem lucruile mai usoare, ne-am documentat si am gasit modalitatile potrivite pentru a crea aceste perechi ideale, de vinuri si branzeturi.

  1. INCEPE CU INTENSITATEA

Compara intensitate aromelor: un vin mai usor, de vara, va merge bine cu un tip de branza tanara, light – la fel cum un vin greu, cu o intensitate foarte puternica, sta bine langa o branza maturata si la fel de intensa!

Combinatii: Falanghina alba eleganta, cu mozzarella di bufala delicata, rosu deschis, Pinot Nero, cu Taleggio usoara, Barollo rosu indragit si cunoscut, cu Grana Padano sau Parmigiano Reggiano.

  1. IA IN CONSIDERARE AROMA

Incearca sa potrivesti aromele (aciditate, sare, dulce, amar, etc.), luand in considerare modul in care textura branzei va contribui la efectul final al combinatiei. Completeaza prin netezirea aciditatii vinului cu o branza cremoasa sau accentuand aciditatea unui vin mai usor cu o branza cu o aroma mai dura.

Combinatii: Sangiovese intens (gen Chianti), cu ricotta moale de vaca sau de capra, un vin mai complex Pinot Bianco cu fontina semi-ferma, Moscato d’Asti spumante cu branza Asiago (branza usor maturata de vaca)

  1. GANDESTE REGIONAL

Dupa cum spune un vechi mesaj, “Ceea ce creste impreuna, merge impreuna”. Fiecare dintre cele 20 de regiuni ale Italiei se mandreste cu propria sa selectie de vin si branzeturi, datorita metodelor traditionale de productie si biodiversitatii. Produsele locale se conecteaza in mod natural, creand perechi simple si elegante.

Combinatii: Langhe Rosso din Piemonte cu robiola, Toscana Nobile di Montepulciano cu Pecorino Toscano, Puglia Rosato di Negroamaro cu burrata.

  1. UITA DE TOATE REGULILE

Credem ca vinul si branza sunt ambele fara limite sau granite, fapt care creeza un numar infinit de posibile combinatii. Informatiile de mai sus sunt valabile ca si un ghid general. asa ca in orice situatie nu uita sa fii creativ!

Lasă un răspuns