You are currently viewing Ce este Mascarpone?

Ce este Mascarpone?

Mascarpone este o cremă de brânză proaspătă, de culoarea fildeșului, excepțional de netedă și ușor de tartinat. Aroma este lăptoasă și ușor dulce. Textura bogată, untoasă, provine din conținutul ridicat de grăsime al untului (până la 75 la sută).

Se crede că rețeta de mascarpone a fost perfecționată în Evul Mediu târziu în Lombardia, o regiune renumită pentru produsele sale lactate, inclusiv pentru alte brânzeturi faimoase precum Grana Padano, Gorgonzola și Taleggio. Este folosit în mai multe preparate regionale din Lombardia și este considerat o specialitate a zonei.

Mulți oameni consideră că mascarpone este o cremă de brânză, dar în ciuda numelui, crema de brânză este de obicei făcută din lapte, în timp ce mascarpone este de fapt făcut din smântână. Conține cel puțin de două ori mai multă grăsime decât majoritatea brânzeturilor cremă – de obicei între 50 și 75% grăsime în total – dându-i o aromă bogată și o consistență netedă și tartinabilă.

Spre deosebire de multe brânzeturi, care folosesc cheag animal ca agent de îngroșare, mascarpone folosește substanțe acide precum sucul de lămâie, oțetul sau acidul citric pentru a coagula smântâna și a o îngroșa. Aceasta înseamnă că mascarpone este potrivit pentru cei care urmează o dietă vegetariană.

Tiramisu cu mascarpone

Utilizări

Delicios de cremos, cu doar o notă de dulceață, mascarpone este adesea folosit ca o alternativă la smântână în deserturi, produse de patiserie sau prăjituri. Este probabil cel mai cunoscut ca unul dintre ingredientele cheie în tiramisu, unde aroma sa de unt este folosită pentru a echilibra gustul ușor amar al cafelei. Încearcă să-l amesteci cu zahăr pudră și să-l servești cu desertul tău preferat sau să-l folosești în loc de cremă de brânză pentru un cheesecake cu adevărat delicios.

Salty

Deși este cel mai des folosit în deserturi, mascarpone poate fi folosit și pentru a echilibra mâncărurile sărate. Are un gust grozav adăugat în supe și sosuri de paste sau adăugat la risotto și legume. Serviți-l lângă somonul afumat, sparanghel proaspăt și lămâie sau amestecați-l în umplutura quiche-ului sau a tartei sărate pentru rezultate incredibile!

Lasă un răspuns