You are currently viewing Mic ghid despre vinul Aglianico

Mic ghid despre vinul Aglianico

După câteva săptămâni în care am explorat gusturile minunate ale soiurilor albe extrem de seci, este timpul să schimbăm viteza și să aruncăm o privire spre un vin roșu. Am fost întotdeauna fani ai vinurilor roșii robuste și corpolente, iar unul dintre preferatele noastre este Aglianico. Acest soi italian a apărut pentru prima dată în Grecia și este una dintre cele mai longevive vițe de vie care este încă folosită pentru vinificație.
Aglianico este cultivat aproape exclusiv în Italia, majoritatea podgoriilor fiind situate în regiunile sudice ale țării. În ultimii ani, însă, Australia și Statele Unite au început să își cultive propriile culturi Aglianico. Motivele pentru acest lucru sunt simple și într-o anumită măsură bazate pe necesitate. Strugurii Aglianico sunt rezistenți și capabili să supraviețuiască în condiții de secetă, făcându-i o opțiune atrăgătoare pentru regiunile viticole care suferă efectele schimbărilor climatice.

Două pahare de vin roșu pe un butoi de lemn

Profil de aromă
Dacă vă lipsește orice fel de poftă pentru dulciuri, Aglianico este vinul perfect pentru dumneavoastră. Cel mai notabil lucru despre Aglianico sunt notele sale savuroase pronunțate. Așteptați-vă să gustați note de carne afumată, vânat și piper, împreună cu note mai dulci, cum ar fi cireșe negre, prune și fructe de pădure.
Pentru a se potrivi cu notele salate robuste, vinul este corpolent, cu o cantitate mare de tanini. În plus, Aglianico este foarte acid, o calitate care se adaugă aromelor sale.
În timp ce sticlele mai tinere de Aglianico au propriul lor gust intens, procesul de îmbătrânire scoate la iveală tot ce este mai bun din acest vin. Aglianico cu vârsta de cel puțin 10 ani tinde să dezvolte un amestec mai echilibrat de arome dulci și sărate.

Food Pairing
Corpolent, cu o aromă savuroasă, Aglianico este un vin care pare perfect pentru alăturarea cu anumite alimente. Este inutil deci să spunem că Aglianico alături de un BBQ afumat este o pereche absolut ideală. Aciditatea ridicată va scoate cu adevărat aromele sosului pentru grătar. De fapt, notele savuroase de Aglianico se potrivesc excelent unei palete mari de cărnuri, cum ar fi costițele, carnea de vânat, iepure sau chiar coada de bou.
Când vine vorba de legume, concentrați-vă pe mâncărurile care se pot potrivi cu profilul sărat al vinului. Ciupercile, fasolea și kale sunt toate perechi ideale.
În mod similar, brânzeturile sărate precum cheddar, asiago și provolone se potrivesc bine cu acest vin.

Food Pairing
Friptură de vită ribeye la grătar cu vin roșu Villa Matilde, ierburi și condimente.

Etichete notabile

Vila Matilde Tenuta di Altavilla Taurasi DOCG

Afumat, cu un conținut de tanin plăcut și neted.

Lasă un răspuns