You are currently viewing Vinuri de poveste

Vinuri de poveste

Două vinuri de poveste: Chianti Classico si Chianti Classico Riserva, din inima Toscanei. Squarcialupi este linia tradițională Chianti Classico a fermei, care vizează producerea de vinuri care exprimă particularitatea strugurilor Sangiovese și a zonei, limitând utilizarea soiurilor complementare. Vintage și Reserve au fost produse de la prima recoltă a anilor ’90. De-a lungul timpului, ele sunt definite în blenduri și caracteristici senzoriale. Linia a fost creată odată cu producția Gran Selezione, începând din 2011. Linia își ia numele de la palatul Squarcialupi (XVsec), în centrul Castellina din Chianti, unde se află crama veche pentru maturare, vânzarea directă, hotelul și restaurantul.
Caracteristici și sugestii de pairing

Vinificarea
Strugurii sunt recoltați manual, apoi fermentarea are loc în cuve din oțel inoxidabil, la temperatură controlată pentru a economisi aromele principale; după 8-10 zile toate zaharurile se transformă în alcool. Pentru a extrage culoarea și aromele, cojile care se ridică la suprafață sunt umezite cu must/vin. Macerarea cojilor pe vin continuă timp de 10-15 zile, apoi vinul se separă de tescovină, care este presată. Urmează fermentația malolactică pe drojdie fină timp de 20 de zile, pentru a face vinul mai moale pe gust.

Maturarea
Vinul îmbătrânește în butoaie mari de stejar slavon (capacitate de la 24 la 47 hl) timp de 12 luni, în pivnița veche a palatului Squarcialupi. În această perioadă, profilul aromatic este definit, iar vinul capătă moliciune prin polimerizarea polifenolilor. Urmează rafinarea în sticlă timp de cel puțin 3 luni, înainte de a fi aprobat pentru consum.

Analiza vizuală
Roșu rubin intens, cu nuanțe violet. Culoare roșu rubiniu, tonuri hotărâte, nuanțe cu tendințe violet.

Analiza olfactivă
Note intense de fructe roșii, în special cireșe, și ușoare note de stejar.

Analiză la degustare
Structură bună, moliciune excelentă și plăcut de băut. Note predominante de fructe roșii, cu un gust ușor picant.

Sugestii de servire
Serviți la o temperatură de 18-20 ° C, într-un pahar de vin roșu, având grijă să deschideți sticla cu 1 oră înainte de servire.

Sugestii de asociere
Feluri principale cu vânat, carne la grătar, brânzeturi proaspete și maturate precum pecorino.

Lasă un răspuns