Sangiovese – rubinul italian

Sangiovese – rubinul italian

Soiul de struguri Sangiovese: caracteristici generale

Sangiovese, cea mai raspandita varietate de struguri plantata in Italia, este in acelasi timp si celebra si infama. Toti cunoastem si iubim varietatea de vinuri rosii toscane, tari si cu gust puternic, cum ar fi Chianti si Brunello di Montalcino, vedetele catalizatoare ale acestor soiuri de vin din Italia, dar Sangiovese nu a fost mereu admirat. De-a lungul istoriei sale, acest soi de struguri a deschis drumul pentru vinurile bune italiene, fiind insa si in centrul unor controverse viticol.

Primele inregistrari despre Sangiovese pot fi urmarite pana in perioada vinificației etrusce, cand strugurii au fost numiți “sangele lui Jove”. Aceasta nu era o nomenclatura banala. Jove, numit Jupiter și Zeus in mitologia romana si greaca, a fost regele tuturor zeilor. Cand experimentam aroma profunda, aciditatea ridicata și taninurile dintr-un vin bun facutdin soiul de struguri Sangiovese 100%, il intelegem in totalitate

Vinurile obtinute din struguri Sangiovese

In urmatorii mii de ani, vita de vie Sangiovese, cu struguri de culoarea inchisa a fructelor de padure a fost cultivata in principal in dealurile sale toscane natale; ce diferența a facut un secol!

Mai jos puteti vedea cateva dintre cele mai cunoscute vinuri obtinute din struguri de soiul Sangiovese:

• Chianti

• Brunello Di Montalcino

• Rosso Di Montalcino

• Super Toscane

Vin CHIANTI
Sangiovese a fost intotdeauna principalul soi de struguri de vin pentru Chianti, un vin rosu puternic produs in inima Toscanei incepind din secolul al 13-lea. Pana la inceputul anilor 1900, vinurile rosii au prins in intreaga lume, si Chianti era foarte cautat la nivel global. Spre sfarsitul anilor 1960 a existat o productie enorma de vinuri de calitate slaba, prea acide. Aceste vinuri au adus o reputatie proasta asupra Chianti pentru mult timp.

In anii 1980, consortiul pentru vinuri Chianti si-a revendicat numele, prin crearea ChiantiClassico DOCG, a crescut reglementarile pentru denumire si a eliminat varietatile de amestecuri de prisos. Viticultorii s-au concentrat din nou pe Sangiovese, vinul putand fi numit Chianti doar in conditiile in care contine cel putin 80% din aceasta varietate. Astazi Chianti este un vin nobil, de calitate inalta, produs pe scara larga.

Vin ROSSO DI MONTALCINO

Soiul Rosso di Montalcino este un vin rosu intens facut doar din struguri Sangiovese, dar considerat un vin italian cu un stil mai vivace, combinandprospetimea cu structura si putand fi consumat mult mai devreme.
Rosso di Montalcino DOC provine din aceeasi arie geografica precum fratele sau mai mare, Brunello di Montalcino., din inima Toscanei. Acest vin bun italienesc a fost creat in 1984, pentru a profita cat mai bine de strugurii din plantatiile mai tinere de vita de vie. Ideea era sa fie creat un soi mai proaspat de vin, care care necesita mult mai putintimp de invechire (sunt suficiente 6 luni in butoaie de stejar, restul procesului petrecandu-se in sticle)
Asta ii ajuta pe producatorii de vin Brunello sa vanda in timp ce asteaptainvechirea vinului lor DOCG si in egala masura sa declasifice orice vin Brunello care a invechit 2 -3 ani dar nu a atins standardele necesare.
Astazi acest soi de vin este preferat pentru distinctia sa, notele complexe de cirese negre si fructe de padure si folosirea atenta a stejarului, dezvaluit in notele usor condimentate si vanilie.

Vin BRUNELLO DI MONTALCINO
Vinul italienesc Brunello di Montalcino DOCG poate fi facut doar din Sangiovese. Din punct de vedere al unor degustatori de vin, Brunello di Montalcino este cea mai importanta marca de vin din Toscana. In lumea vinurilor, este adesea mentionat ca fiind asemanator cu soiuri de vin precum Barolo, Barbaresco si nume mari din afara Italiei. Cu arome de trufe si tutun, cirese si ciocolata, Brunello este printe cele mai seducatoare vinuri din Italia. Are deasemenea un spectru de stiluri, combinand modernismul cu traditionalismul. Vinul poate fi matur, plin si intens sau mai usor, cu o structura si echilibru elegante.
Vin BRUNELLO DI MONTALCINO

Vinurile SUPER TOSCANE
Super Toscanele sunt dezvoltate relativ recent in lumea vinurilor. Desireputatia si nivelul preturilor le poate asocia cu vinuri mai vechi, ele s-au nascut doar in ultima jumatate de secol.

Vin Toscan Bonico

Spre sfarsitul anilor 1960, cativa vinificatori indrazneti din Toscana au decis sa introduca metode moderne in procesul traditional de vinificatie. Hotarati sa produca un vin toscan mai accesibil, ei au plantat soiuri internationale, printre care Cabernet Sauvignon si Cabernet Franc, le-au amestecat cu Sangiovese (lucru considerat sacrilegiu de catre vinificatorii mai in varsta), si au invechit mustul in butoaie noi, mici, din stejar francez, obtinand cupaje de vin cu gusturi deosebite.

Desi si in zilele noastre ideea de a amesteca struguri neindigeni cu veneratul Sangioveseramane controversata in cateva cercuri din Toscana, soiurile de vin Super Toscane au rezistat testului timpului si continua sa fie savurate de iubitorii de vin din intreaga lume.

Toscana
Sursa: www.eataly.com

Next PostRead more articles

Lasă un răspuns