You are currently viewing Risotto

Risotto

Chiar dacă Italia este adesea privită ca țara de origine a pastelor, risotto este un alt preparat popular servit ca primo piatto (primul fel). Orezul este un ingredient asiatic care a fost exportat în Italia cu mult timp în urmă; deși nu este se știe exact data sosirii sale, acest ingredient a reușit să devină popular și este, de fapt, un produs major cultivat în țară, în special în unele zone din Nord.

Cele mai renumite ferme de orez sunt situate în partea de nord a țării, unde sunt produse mai multe tipuri de orez, cu excepția unor varietăți lungi. Partea inferioară a Pianura Padana, Lombardia și zona Vercelli și Novara, în regiunea Piedmont, sunt renumite pentru producția de orez.

Cum să pregătești un risotto perfect

Risotto nu este un fel de mâncare greu de realizat, dar există anumite lucruri de care trebuie să ții cont.

În primul rând, alegeți tipul potrivit de orez: orezul cu bob lung sau soiurile orientale, cum ar fi basmati, nu sunt potrivite. Ar trebui să alegeți întotdeauna Carnaroli sau Arborio, care sunt cele mai utilizate tipuri pentru toate rețetele de risotto. O alternativă foarte bună pentru cele două este Vialone Nano. Aceste tipuri de orez sunt pline de amidon și sunt responsabile pentru acea cremozitate minunată pe care o așteptăm cu toții la un risotto bun. Și dacă îți dorești un rezultat perfect, ar fi bine să eviți clătirea orezului înainte de a-l găti: orezul are tendința de a-și pierde fermitatea atunci când este clătit!

Acum, putem să gătim!

soffritto

Baza (sau soffritto) este esențială: se face din legume – morcovi, ceapă, ardei, țelină care se taie mărunt și se gătesc în ulei de măsline (nu unt) până când legumele sunt moi și prind o culoare maronie.

Baza poate fi vegetală (cea mai populară), din fructe de mare, din vită, etc. În funcție de ce risotto dorești să pregătești.

Odată ce baza este gata, se adaugă orezul: acest pas, care în italiană se numește „tostatura”, prăjirea, este extrem de important și nu trebuie să-l săriți niciodată. Vreți să știți când orezul este prăjit perfect? Doar așezați spatele mâinii deasupra tigaiei (atenție să nu vă ardeți, desigur) și verificați temperatura aburului: când este fierbinte, înseamnă că orezul este prăjit. În funcție de rețetă, veți avea nevoie de o bază și / sau vin pentru a vă găti risotto. Inutil să spun, dacă vă puteți face propria bază ar fi uimitor, dar cuburile de bună calitate sunt de asemenea ok. Odată ce adăugați ingredientele și baza, risotto-ul poate fi lăsat la foc mediu: stați cu ochii pe el, pentru că nu doriți ca acesta să ardă, dar nu îl amestecați continuu, deoarece acest lucru ar putea să afecteze negativ consistența finală a acestuia. Când orezul este gata, este timpul pentru ultima etapă a pregătirii risotto-ului, mantecatura. „Mantecare” înseamnă adăugarea untului și a parmezanului în orez, dar este un moment important, deoarece adaugă cremozitate și consistență preparatului. Asigurați-vă că opriți căldura înainte de acest pas, consistența și aroma risotto-ului dumneavoastră vă vor mulțumi pentru asta.

Câteva feluri de mâncare renumite

Risotto este popular în aproape toate regiunile Italiei. Este, de asemenea, binecunoscut în străinătate, unde reprezintă un element de bază al meniurilor restaurantelor italiene. Deși, prin definiție, risotto este un fel de mâncare care lasă mult spațiu pentru creativitatea bucătarulului, există câteva rețete tipice pe care fiecare italian le mănâncă și le gătește în mod regulat. Aici sunt câteva:

Risotto

Risotto alla pescatora: numele acestui risotto este legat de mare, la fel cum sunt și ingredientele folosite, deoarece peștele și fructele de mare sunt amestecate în preparat. Scoici, midii și creveți sunt de obicei folosite la prepararea sa.

Risotto agli asparagi: risotto de sparanghel este un fel de mâncare gătit în primăvară, deoarece primăvara este anotimpul sparanghelului. Caracterizat printr-o aromă puternică, htonică, gustul său deosebit îl face un favorit al multora.

Risotto ai funghi: aceasta este o altă combinație faimoasă, tradițională. Risotto de ciuperci este adesea completat cu trufe rase, creând un fel de mâncare tipic regiunilor de munte din Italia. Îl vei găsi adesea servit ca primo la Sagre dei Funghi (Festivaluri de ciuperci) din toată țara, deoarece consistența cremoasă sporește aroma și textura naturală a ciupercilor.

Risotto radicchio e speck: risotto cu radicchio și speck este foarte frecvent întâlnit în partea de nord a țării.

Risotto allo zafferano: acest preparat este neapărat să fie gustat dacă vizitați Lombardia, deoarece face parte din tradiția culinară din această zonă. De-a lungul timpului, această rețetă a fost adesea reinventată și unele ingrediente sunt adesea adăugate la rețeta tradițională, cum ar fi cârnați sau ciuperci, și uneori fructe de mare.

Risotto al Barolo: un tip de risotto tipic toamnei, acest risotto este bogat în aromă și culoare, deoarece câștigă nuanța roșie profundă a celui mai prețios ingredient al său, vinul Barolo.

Risotto al Barolo

Risotto alla Zucca e Salsiccia: un alt risotto important al toamnei, datorită prezenței dovleacului, care îi oferă o aromă dulce minunată. Cârnatul proaspăt, savuros, îl echilibrează perfect, completând savoarea preparatului.

Risi e Bisi: acest faimos fel de mâncare din tradiția culinară Veneto se află între un risotto și o supă. Ingredientele sale principale sunt mazărea și pancetta groasă tăiată cuburi.

Risi e Bisi

Risotto al Pomodoro: aceasta este o rețetă de bază, pentru un risotto simplu, zilnic, făcut cu o bază de sos de roșii proaspete.

Risotto alle Verdure: o altă rețetă simplă, dar delicioasă, risotto alle verdure este cunoscută și sub denumirea de risotto primavera pentru aspectul colorat. Legume precum morcovii, mazărea, ceapa, cartofii și țelina se toacă mărunt și se adaugă odată cu orezul alături de vin alb uscat.

Festivaluri de risotto

Risotto este un fel de mâncare atât de popular încât un festival întreg este organizat în onoarea sa. Festivalul Nazionale del Risotto are loc în Biella în fiecare an. Un eveniment relativ nou, prima ediție având loc doar în 2012, are totuși toate cărțile potrivite pentru a deveni o tradiție de succes.

De obicei durează trei zile și multe alte preparate locale sunt oferite alături de risotto. Există, de obicei, și cursuri de gătit ținute de bucătari italieni celebri, precum și spectacole de gătit interesante. În acest an, a fost rândul lui Giorgio Bonato să distreze mulțimile cu abilitățile sale culinare. Bonato este șef bucătar la binecunoscutul restaurant Massimo din Trino Vercellese.

Deci, nu doar pastele, ci și orezul este un fel de mâncare ce poate fi primo piatto. O zicală italiană spune “Il riso abbonda sulla bocca degli stolti” – râsul („riso”) abundă pe buzele neînțeleptului: nu este cazul orezului ca aliment, care abundă, pe de altă parte, pe farfuria gurmanzilor.

Risotto

Lasă un răspuns