O rețetă pentru unul dintre cele mai îndrăgite feluri de mâncare din Roma: risotto.
Reprezentând o mare parte a rețetelor tradiționale romane, cacio e pepe reușește întotdeauna să-i ademenească pe cei familiarizați cu gustul său cremos, brânză, piperat. Această rețetă pentru risotto încorporează unul dintre cele mai comune soiuri de cicoare romane: puntarelle. Dacă nu îl poți găsi, schimbă-l cu un alt tip de cicoare. Sau, deoarece cacio e pepe nu iese niciodată din sezon (și nici risotto), înlocuiește cu orice legumă de sezon care să corespundă sezonului în care o pregătești.
Risotto Cacio e Pepe
Ingrediente pentru 4 persoane
- 1¼ qt. stoc de legume
- 12 oz. Orez Carnaroli (320 g)
- 1 ceapă
- 1 cap de puntarelle (sau o altă cicoare/ legumă de sezon)
- vin alb sec
- Pecorino Romano DOP
- ulei de măsline extra virgin
- piper
Mod de preparare
Dacă folosești cicoare, curăț-o, apoi tăiați-o în felii. Înmoaie feliile în apă cu gheață pentru a le face crocante.
Tocăm șalota și o rumenim într-o cratiță cu un strop de ulei. Prăjește orezul apoi toarnă ½ pahar de vin, amestecă-l și lasă-l să gătească timp de 1-2 minute.
Adaugă un pic de stoc, treptat adăugând mai mult stoc, după ce ceapa începe să se usuce. Ar trebui să dureze în jur de 15-18 minute.
Se amestecă 7-8 oz. Pecorino ras cu 2 polonice de stoc fierbinte, apoi e amestecă cu un blender manual
până se formează o cremă. Pune deoparte 4 linguri pentru plating.
După ce orezul a fiert, mestecă crema Pecorino, adăugând o lingură suplimentară. Adaugă Pecorino ras și un strop de ulei deasupra. Serviți risotto-ul cu cicoare, o lingură de cremă Pecorino și o porție generoasă de piper negru proaspăt măcinat.