You are currently viewing Cacio e Pepe – usor si bun!

Cacio e Pepe – usor si bun!

Bucataria romana (zona Lazio) este celebra datorita pastelor amatriciana, carbonara si Cacio e pepe.
Azi vom vorbi despre ultima dintre ele: Pasta CACIO E PEPE

Dorim, de asemenea, sa aducem un omagiu unuia dintre simbolurile mancarii bune si autentice, care va arata cum sa faceti un Cacio e pepe perfect!

Secretul, in afara de combinatia chimica a apei si a proteinelor pentru un Pecorino cremos fara cocoloase, se afla in arome: boabe de piper zdrobite intregi la momentul respectiv aruncate direct in tigaie pentru a elibera tot mirosul intepator; pastele amestecate incet si controlat pentru a absorbi tot gustul Pecorino Roman, cand adaugati crema. Pregatiti-va si bucurati-va: aceasta este o alta regula de a savura cele mai bune paste cu pecorino si piper! Pregatiti furculitele!

Difficultate: redusa

Preparare: 10 min

Coacere: 10 min

Doza ptr.: 4 persone

Ingrediente

Spaghetti/Trenette Pasta Mancini – 500 grame S

Piper negru boabe

Pecorino Romano stagionatura media, ras 200 g

Sare de Himalaya

Pentru a pregati spaghete cacio si piper, ca un prim pas, razuiti 200 g de Pecorino Romano. Continuati prin fierberea apei intr-o oala (puneti aproximativ jumatate din cat utilizati de obicei pentru a gati pastele, astfel ca va fi mai bogata in amidon) si cand o fierbeti, adaugati sare pe cat doriti. Odata sarate, puteti pune spaghetele (1). Intre timp, turnati boabele de piper pe o placa (2), apoi sfaramati-le cu un pistil pentru macinat (3). In acest fel, mirosul amar al piperului va fi eliberat.

Se toarna o jumatate de portie de piper zdrobit intr-o tigaie mare (4) neacoperita, amestecand cu o spatula de lemn (5), apoi turnati din apa din care au fiert pastele (5). Bulele pe care le veti vedea se vor datora amidonului continut de apa.

Apoi scurgeti spaghetele atunci cand acestea sunt foarte aproape de al dente (mentinand apa de gatit deoparte) si turnati-le direct in tigaia cu piper prajit (6); pastele vor continua sa se gateasca cu condimente

Se intorc pastele continuu cu clesti de bucatarie pentru a le lasa sa “respire” (7) si adaugati un polonic de apa sau doua pentru a continua gatitul spaghetelor (8). Continuati sa turnati apa doar la nevoie (cand vedeti ca tigaia este aproape complet uscata) si amestecati cu clema de bucatarie. Intre timp, pastele ajung la fiert, apoi folositi crema Pecorino: se presara o jumatate din portia de Pecorino razuit intr-un castron (9).

Adaugati un polonic de apa de gatit pentru paste peste Pecorino (10). Se amesteca energic si se adauga apa la nevoie. Apoi combinati doza ramasa de Pecorino, tinand-o deoparte sa se scufunde (12). Adaugati putina apa la nevoie: astfel evitati formarea bulgarilor de “branza”.

Finalizati gatirea pastelor, adaugand putina apa fierbinte daca este necesar; inainte de a amesteca crema Pecorino, amestecati putin crema prin asezarea castronului peste tava de aburire cu apa calda, amestecati intotdeauna cu telul (13), astfel incat crema sa ajunga la o temperatura similara cu cea a pastelor (14). Opriti focul si turnati crema de Pecorino (15).

In timp ce turnati crema Pecorino peste spaghete, rotiti-le continuu (16), turnati de asemenea si utima parte din crema de Pecorino pe care o mai aveati (17), amestecati si sarati din nou pastele, apoi turnati peste spaghetele cacio si piper aromate piperul ramas.

Se servesc imediat

Este important sa folositi mai putina apa de gatit pentru paste decat de obicei (aproximativ jumatate), deoarece unul dintre elementele importante pentru a determina “cremina” si pentru a evita bulgari este doar sa gatesti spaghetele si pecorino cu apa de coacere calda si bogata in amidon.

Daca preferati sa va testati abilitatea de a prepara cacio si piper, se recomanda sa faceti o jumatate de doza, astfel incat sa se poata manipula mai usor ingredientele si crema de branza.

Pentru iubitorii de paste scurte: puteti folosi si maneci sau rigatoni in loc de spaghete!

Lasă un răspuns