You are currently viewing Frantoio Muraglia ne dă răspunsurile la cele mai frecvente întrebări legate de uleiurile de măsline!

Frantoio Muraglia ne dă răspunsurile la cele mai frecvente întrebări legate de uleiurile de măsline!

De la verde intens la un galben culoarea paiului: uleiul de măsline extravirgin are o varietate de culori care îi expun  caracteristicile.

Pasiunea noastră pentru uleiul de măsline extravirgin ne-a determinat deseori să abordăm diferite teme care îl au ca protagonist, de la compoziția sa la beneficiile uleiului de măsline pentru sănătate, de la procesarea în moară până la cele mai gustoase rețete tipice teritoriului de origine. Astfel, un aspect important pe care vrem să-l luăm în considerare astăzi este cel al culorii uleiului.

Ce culoare are uleiul de măsline extravirgin?

De ce uleiul trece de la verde la galben?

De ce este uleiul de măsline proaspăt făcut foarte verde?

De ce uleiul de măsline își schimbă culoarea?

De ce uleiul devine alb?

Când se întunecă uleiul?

Acestea sunt doar câteva dintre cele mai frecvente întrebări legate de culoarea uleiului de măsline extravirgin. Haide să răspundem în sfârșit la îndoielile pe care le-ai avut mereu și pentru a afla de ce un ulei are o anumită culoare.

CULOAREA ULEIULUI DE MĂSLINE EXTRAVIRGIN

Ar fi greșit să spunem, de fapt, că uleiul de măsline extravirgin are o singură culoare: nuanțele sale sunt multe și variază de la verde intens la verde strălucitor, de la galben paie la galben auriu. Pe scurt, există o întreagă paletă de nuanțe și culori care pot spune caracteristicile unui anumit tip de ulei.

Dar de ce depind toate nuanțele de culoare pe care le putem găsi în uleiul de măsline extravirgin? De diferiți factori: soiul de măsline, zona de origine, tipul de sol, gradul de coacere a măslinelor utilizate, starea de conservare și prezența clorofilei și carotenilor.

De aceea, atunci când vorbim despre ulei de masline extravirgin nu putem vorbi de o singură culoare, ci de un univers de nuanțe: în acel aur lichid, de fapt, există atât de multe nuanțe care ar fi invidia unui pictor renascentist.

De fapt, există uleiuri verzi excelente, precum și uleiuri galbene excelente: singura modalitate de a le testa caracteristicile este prin degustare. Dar, tocmai pentru a evita influențele culorii, în timpul testului există ochelari întunecați care ascund nuanța uleiului: va trebui să-și demonstreze calitatea doar prin gust și parfum.

DE CE ULEIUL VERDE DEVINE GALBEN?

Iată o altă întrebare foarte populară când vine vorba de culoarea uleiului. Printre factorii care conferă uleiului o anumită culoare, am inclus și carotenii și clorofila: acești pigmenți au o acțiune antioxidantă și trebuie incluși ambii, pentru a conserva mai bine uleiul în sine și a-i descoperi caracteristicile.

De ce este uleiul de măsline proaspăt făcut foarte verde? Pentru că este încă un ulei tânăr, obținut din măsline necoapte și, prin urmare, încă bogat în clorofilă.

Cu toate acestea, clorofila se degradează în timp, cedând locul galbenului obținut din caroten, celălalt pigment important pentru ulei. Evident, compoziția solului și tipul de măsline utilizat afectează de asemenea toate acestea. Măslinul Coratina tipic uleiului nostru intens fructat este bogat în antioxidanți și este presat când este încă la începutul maturării: în acest fel, conferă uleiului de măsline extravirgin o culoare verde intensă, care provine din clorofilă.

Măslinul stors când este complet copt, cum ar fi măslinul Taggiasca, pe de altă parte, și-a pierdut deja cantitatea de clorofilă și, prin urmare, va da uleiului de măsline extravirgin o nuanță mai deschisă și o culoare gălbuie.

 În alte cazuri, totuși, se poate întâmpla să găsești nuanțe prea strălucitoare, asociate și cu parfumuri neobișnuite. Acesta este un indiciu important, care sugerează că uleiul a fost rafinat: prin acest proces, efectuat la o temperatură ridicată, uleiul își pierde o mare parte din culoare și aromă, dobândind o culoare mai deschisă, care, totuși, nu este un semn de bună calitate.

Sau se poate întâmpla ca, în timpul presării, să fie adăugate și frunze de măslin – o practică care conferă uleiului o culoare verde mai intensă, dar care riscă, de asemenea, să-l facă mai amar și mai puțin grațios în aromă – sau chiar mai mult clorofilă sintetică. Însă, alegând un ulei de nivel înalt, precum cel al lui Frantoio Muraglia, astfel de probleme nu se regăsesc: lăsați-vă ghidați de experiența noastră pentru a fi siguri că consumați un produs de cea mai înaltă calitate.

DE CE  DEVINE ULEIUL ÎNTUNECAT?

Unul dintre cele mai importante lucruri de reținut atunci când doriți să păstrați corect un ulei de măsline extravirgin este să nu îl expuneți la soare sau căldură: expunerea la temperaturi ridicate și oxigenul prezent în aer, de fapt, ar putea provoca oxidarea acestuia și, în consecință, râncezirea lui.

Un ulei rânced poate avea o culoare mai închisă, similară cu cea a whisky-ului, precum și un miros foarte puternic și neplăcut. Uleiul de măsline extravirgin este depozitat în sticle întunecate sau în cutii tocmai pentru a-l proteja de lumină. Cel mai bun lucru, prin urmare, este să-l păstrați într-un dulap închis, departe de lumină și de temperaturi prea ridicate sau prea scăzute: numai astfel, de fapt, calitatea acestuia poate fi mai bine conservată și este posibil să vă bucurați de toată aroma sa .

DE CE  DEVINE ULEIUL ALB?

Am vorbit despre temperaturi prea ridicate și prea scăzute: ați observat, de exemplu, că uleiul de măsline extravirgin are pete albe sau buline? Ce înseamnă? Este un ulei de proastă calitate? Nu, a fost depozitat la frig și a fost supus unui proces de îngheț.

Trigliceridele care alcătuiesc uleiul s-au cristalizat, creând puncte albe care tind să se așeze pe fundul sticlei. Odată readus la temperatura ideală, care este între 14 și 18 grade, revine la starea lichidă și poate fi utilizat în siguranță.

Desigur, ar fi mai bine să nu ajungem la acest punct, ci să avem grijă cât mai bine de uleiul de măsline extravirgin, să-i păstrăm caracteristicile (inclusiv culoarea) și parfumul, păstrându-l corect la temperatura potrivită și în întuneric.

În cele din urmă, culoarea uleiului de măsline extravirgin este o sursă valoroasă de informații care ne poate spune tipul de ulei pe care îl avem în față. Tot gustul măslinelor Coratina și Peranzana vă așteaptă pentru a vă uimi cu parfumuri în continuă schimbare, de la Frantoio Muraglia.

Lasă un răspuns