You are currently viewing Risotto al Tartufo Nero (Risotto cu trufe negre)

Risotto al Tartufo Nero (Risotto cu trufe negre)

Italia este renumită în întreaga lume pentru trufele sale delicate. Trufele de iarnă – în special soiul alb din Alba – sunt apreciate pentru aroma lor intensă.
Nu am uitat însă de trufele negre de iarnă, chiar dacă sunt mai puțin cunoscute merită la fel de multe laude ca cele albe. Sezonul trufelor negre începe din noiembrie și ține până în martie. Au o aromă ctonică, bogată și mai intensă în comparație cu verii lor de vară, devenind ingredientul perfect pentru multe tipuri de mâncare.

Mai jos ți-am pregătit o rețetă cremoasă de Risotto al Tartufo Nero sau, în traducere, risotto cu trufe negre de iarnă

Rețeta servește 4 persoane

Ingrediente:

1.4L –  1.8L – stoc de legume

4 linguri – ulei de măsline extra virgin

400 gr. – ceapă galbenă tocată

1 linguriță – sare, se mai adaugă extra după gust

400 gr. – orez Arborio sau orez Carnaroli

28 gr. – unt nesărat

230 ml. – vin alb

64 gr. – Grana Padano DOP. ras fin

58 gr. – trufe negre


PRODUSE

Încălzește într-un vas, stocul de legume, până aproape de fierbere, după care acoperă vasul pentru a-l păstra fierbinte.

Pregătește o cratiță în care adaugă uleiul de măsline, ceapa și sarea. Se amestecă la foc mediu până când ceapa începe să se rumenească (aproximativ 8 minute).

Adaugă orezul și mărește căldura, amestecând orezul și ceapa continuu pentru  aproximativ 2 minute, până când observăm că orezul începe să se prăjească.

Se toarnă vinul și se amestecă încă câteva minute până la evaporarea acestuia, după care punem stoc de legume (trebuie să fie fierbinte) cât să acopere orezul, după care se reduce căldura.

Lasă orezul să se gătească, amestecând continuu până când stocul este aproape total absorbit, (aproximativ 4 până la 6 minute).

Se mai adaugă stoc de legume pentru a acoperi orezul și mai pune încă o jumătate de linguriță de sare. Continuă să amesteci pe măsură ce orezul se umflă și își eliberează amidonul va începe să se formeze o spumă cremoasă.

După ce stocul este absorbit din nou și se vede fundul cratiței în timp ce amesteci, se mai adaugă aproximativ 200ml de stoc de legume.

După ce ai adăugat în total  aproximativ 1.4L de stoc de legume ( sau până la 1.8L)  pe o perioadă de 15 – 19 minute, se verifică textura orezului și se ă mai adaugă condimente, dacă este necesar.
Risottoul este gătit perfect atunci când este atât al dente dar și cremos în același timp.

Odată ce este gata, stinge focul și adaugă untul imediat pentru a se topi ușor. Amestecă energic pentru a omogeniza risottoul cu untul. (Acest pas final de adăugare a untului la risotto este cunoscut sub numele de mantecare în italiană.)
Nu am uitat de brânză… acum putem adăuga și Grana Padano, ras fin.


Acum urmează ingredientul special…
Servește risotto-ul într-o farfurie caldă și rade imediat deasupra fulgii subțiri de trufe negre. Trebuie servit imediat, deoarece căldura eliberează o aromă irezistibilă de trufe.

Gata! Așteptăm pozele.
Buon appetito!


Iar pentru cei care sunt pe grabă… avem o soluție delicios de ușoară și rapidă.

Sursă rețetă: Eataly.com

Lasă un răspuns