You are currently viewing CULATELLO vs CULATTA

CULATELLO vs CULATTA

Culatello și culatta nu sunt același lucru, chiar dacă numele este similar, iar originea este aceeași: Reggio Emilia – Parma, mai exact. Așadar, sunt doua produse care au particularitati ce le fac unice. Dar, cel mai bine, haideți să vedem care sunt acestea.

Culatello

Culatello este simbolul internațional al măcelăriei italiene. Adesea considerată cel mai bun mezel italian (și printre cele mai scumpe, cu un preț cuprins între 50 și 70 de euro pe kg), culatello este obținut din spatele pulpei de porc, adică cea mai bună carne a porcului.
Obținut manual, conform tehnicilor tradiționale, Regele Mezelurilor este maturat încet și natural, timp de cel puțin 10 luni. Complet fără piele, culatello este închis într-o vezică de porc în formă de pară. Cele mai apreciate pulpe sunt cele cu maturare mai lungă, de 12-14 luni. Gustul este dulce și învăluitor, mirosul intens, pentru un parfum care se referă la note florale (trandafir) și mosc.

Prelucrarea manuală presupune separarea coapsei de os, apoi tăierea și formarea după ce a fost presărată cu sare și masată bine. Carnea este apoi băgată în diafragma parietală a porcului creând forma tipică de pere. Aceasta este urmată de îmbătrânire, timp de 12-24 luni. Totul pentru un culatello de cea mai bună calitate, fără alergeni, OMG-uri, lactoză sau derivați din lapte.

Cu o aromă dulce și delicată, cu note de unt și fructe uscate, această excelență a măcelăriei italiene are o aromă intensă și picantă, datorită maturării îndelungate în pivniță.

Culatta

Și culatta este obținută din coapsa celor mai buni porci italieni și, în ciuda faptului că este un salam de cea mai bună calitate, nu atinge culmile la care ajunge culatello, așa cum, nu întâmplător, se poate observa din diferența clară de preț – culatello are un pret aproximativ dublu. Culaccia, un culatello învelit în coajă, am putea spune, este moale și „cremosă” și poate fi savurată în toată aroma sa chiar după 12 luni de maturare.

Această carne slabă se obține din spatele coapsei de porc. Condimentarea are loc cu arome naturale, la final salamul este acoperit cu untură de porc pentru a rămâne fraged. Feliile sunt omogene, de la prima până la ultima: rotunde sau cu o formă mai alungită. Gustoasă, culatta este moale, cu o aromă dulce și delicată.

Lasă un răspuns