You are currently viewing Certificările de origine – cum le diferențiem?

Certificările de origine – cum le diferențiem?

DENOMINAZIONE D’ORIGINE PROTETTA (DOP)

Cel mai frecvent întâlnit pe produse alimentare precum Prosciutto di Parma sau Parmigiano Reggiano, DOP este tradus ca Denumire de Origine Protejată. Asta înseamnă că uleiurile de măsline sau mezelurile tale preferate sunt fabricate, procesate și ambalate conform tradițiilor dintr-o anumită zonă din Italia, sub un set de reglementări stricte.

DENOMINAZIONE DORIGINE PROTETTA DOP

INDICAZIONE GEOGRAFICA PROTETTA (IGP)

Când vezi IGP – Indicație Geografică Protejată – pe etichetele produselor, aceasta înseamnă că reputația și calitatea produsului sunt legate de locul în care a fost produs, procesat sau pregătit. Acest proces este mai puțin strict decât cel pentru produsele DOP și necesită doar o parte din procesul de producție să aibă loc într-o anumită regiune italiană, în timp ce produsele DOP trebuie realizate integral într-un singur loc.

DENOMINAZIONE DI ORIGINE CONTROLLATA E GARANTITA DOC DOCG

DENOMINAZIONE DI ORIGINE CONTROLLATA (E GARANTITA) (DOC/DOCG)

Certificarea DOC – Denumire de Origine Controlată (și Garantată) – a fost creată pentru a desemna produse care au calitatea și reputația legate de locul în care sunt fabricate, procesate sau pregătite. Acest proces este mai puțin strict decât pentru produsele DOP și necesită doar o parte din procesul de producție să aibă loc într-o anumită regiune italiană, în timp ce produsele DOP trebuie realizate integral într-un singur loc.

SCURT ISTORIC

La mijlocul anilor 1900, bucătăria italiană a început să câștige popularitate la nivel mondial, ceea ce a dus la anumite probleme. Astfel, odată cu popularitatea, a apărut o piață plină de produse alimentare și vinuri de calitate scăzută care păreau italiene, dar nu erau. Mai exact, produse ca vinul, prosciutto, brânza și uleiul de măsline deveneau victime ale falsurilor.

Așadar, Italia a făcut echipă cu Uniunea Europeană pentru a dezvolta un sistem care să protejeze reputația lor culinară. Acest sistem urma să se asigure că producătorii de alimente și vinuri respectau un set specific de reglementări guvernamentale care păstrează tradiția și calitatea.

INDICAZIONE GEOGRAFICA PROTETTA IGP

ÎNTREBAREA MARE: DE CE CONTEAZĂ ACESTE CERTIFICĂRI?

Pe scurt, aceste certificări contează deoarece arată că produsele tale preferate sunt recunoscute legal ca fiind autentic italiene de către Uniunea Europeană.

Dar au și un gust mai bun și respectă toate rețetele și ingredientele tradiționale.

Având un set strict de reglementări în producerea acestor produse, poți fi sigur că mâncarea ta va avea același gust ca și cum ai fi la un restaurant dintr-o mică piață italiană. Reglementările IGP, DOP și DOC asigură că vinăriile locale, fermierii și producătorii de alimente păstrează tradițiile străvechi. Modul în care animalele sunt hrănite, aerul pe care îl respiră și atmosfera în care sunt cultivate fructele și legumele contează toate atunci când vine vorba de gustul autentic al alimentelor și vinurilor italiene.

Lasă un răspuns