Bollicine! Bule! Un element esențial al oricărei sărbători, vinurile spumante vin în multe tipuri diferite și poate fi destul de confuz să le diferențiem pe toate. În acest articol, ne punem sticlele în ordine și te ajutăm să vorbești despre vinurile spumante italiene ca un profesionist.
Mai întâi de toate – să separăm vinurile ușor efervescente de cele cu spumă adevărată.
Frizzante înseamnă spumant, dar în lumea vinului, vino frizzante indică un vin ușor efervescent. Conform reglementărilor Uniunii Europene (pe care Italia le adoptă), vino frizzante este un vin spumant cu o presiune între 1 și 2,5 bari. În termeni mai simpli, nu există prea mare risc ca dopul să zboare prin cameră.
Spumante înseamnă spumă, iar vino spumante este un vin cu o presiune de cel puțin 3 bari, iar vinurile spumante de calitate încep de la cel puțin 3,5 bari. Aici, riști să spargi o fereastră dacă nu ai grijă când deschizi sticla.

Spumante este, de asemenea, locul unde începe adevărata acțiune și ceea ce ne gândim de obicei când ne referim la vinurile spumante. Prosecco, Franciacorta, Moscato D’Asti, sunt toate, de obicei, spumante. Un exemplu excelent de vin spumant care este adesea mai mult frizzante este Lambrusco, deși poți găsi și Lambrusco etichetat Lambrusco Spumante.

După ce am clarificat nivelul de efervescență, următoarea problemă este de obicei metoda de producție și nivelul de dulceață.
Există două metode principale de producție: metoda clasică (sau metoda Champagne) și metoda Martinotti-Charmat. Se pot scrie volume întregi despre diferențele exacte. Concluzia principală este că metoda clasică formează bulele în sticla propriu-zisă, în timp ce metoda Martinotti-Charmat formează bulele în rezervoare mari. Metoda clasică a fost dezvoltată în regiunea Champagne și, desigur, doar ei au dreptul să folosească cuvântul Champagne, în timp ce metoda Martinotti-Charmat a fost inventată de italianul Federico Martinotti și adaptată de francezul Eugene Charmat.

Nivelul de dulceață este descris astfel:
- Pas dosé: fără adaos de zahăr
- Brut Nature: mai puțin de 3 grame de zahăr pe litru
- Extra Brut: mai puțin de 6 grame pe litru
- Brut: aceasta este versiunea cea mai comună, mai puțin de 15 grame de zahăr
- Extra Dry: între 12 și 20 de grame
- Dry sau secco: între 18 și 35 de grame
- Demi-sec: între 33 și 50 de grame
- Dolce sau Doux: peste 50 de grame
Acum știi să faci diferența între frizzante și spumante și între secco și dolce. Orice preferi, poți găsi în oferta noastră ceva pe gustul tău!