You are currently viewing Ghidul vinului Fiano di Avellino: tot ce trebuie să știți despre un vin alb minunat din Campania

Ghidul vinului Fiano di Avellino: tot ce trebuie să știți despre un vin alb minunat din Campania

Il Fiano delle tenute Nardone

Fiano este o viță de vie (vin) care a existat alături de oamenii din Campania încă de pe vremea grecilor, deși cu romanii asistăm la adevărata ei explozie.

Este un vin fin, elegant, corpolent, savuros, structurat, dar caracterizat de o finețe uimitoare. Acestea fiind spuse, se pare că vița aceasta este perfectă și trebuie să spunem că există din belșug.

Dacă guști un Fiano bine făcut, vei fi încântat: aromele sunt calde și învăluitoare, cu urme de fructe coapte, alune, o mulțime de flori și miere. La gust este amplu, rotund și întotdeauna cărnos, atrăgător, niciodată redundant. Dar această bogăție corespunde și unui nivel de alcool destul de ridicat: Fiano este un vin dur care depășește adesea 14 grade.

Însă toată această complexitate are un preț, îngrijirea minuțioasă a podgoriei cu randamente reduse și îmbătrânire lungă pentru vin, care se face adesea și în butoi.

Pentru a vă face o idee, Fiano seamănă mai mult cu un Chardonnay decât cu un Riesling, dar sunt vinuri foarte diferite, cu stiluri și teritorii complet opuse.

Unde se produce Fiano?

Fiano este cel mai iconic strugure alb din Campania, care a fost întotdeauna răspândit în fiecare podgorie, totuși patria sa se află în jurul dealurilor Avellino.

Numele o spune clar, în Avellino Fiano crește atât de bine încât au stabilit un DOCG, DOCG Fiano di Avellino. Nu putea fi altfel, pentru că vorbim despre o zonă uimitoare: Irpinia. Irpinia este o zonă mitică de viticultură, un colț de paradis caracterizat de temperaturi notabile, altitudini care ajung chiar la 600 de metri și acele soluri incredibile de origine vulcanică, care fac vinul unic.

Dar dacă Aglianico devine corpolent, savuros și balsamic, Fiano pe aceste soluri vulcanice își asumă o finețe și o mineralitate nebună. Este un concentrat de prospețime, flori și stânci, totul înmuiat de atingeri de miere și un fruct învăluitor.

Ce gust are Fiano di Avellino?

Buchetul lui Fiano este somptuos, rășinos, balsamic și cărnos, caracterizat printr-un fruct cald, exprimat cu finețe. Nu este exploziv, ci subtil. Tonurile savuroase și florale îl mențin aristocratic. Lavandă, lămâie, caisă, ienupăr, alună și unele sugestii de fum ar putea să amintească de unRiesling. Este îmbătător, este complex ca un gin picant, dar afumarea nu provine din îmbătrânirea în butoi: face parte din acest vin incredibil.

La gust Fiano este un caleidoscop, este cald, dar foarte ascuțit. O aciditate care îl face un vin cu o structură excelentă și potrivit pentru îmbătrânirea îndelungată în sticlă. Sare, roci, flori, fructe tropicale și multe nuanțe care gâdilă gura. Nu este ușor să găsiți un Fiano echilibrat sau un Fiano matur, așa că trebuie să experimentați puțin și să nu vă fie frică să lăsați Fiano mai structurat în beci. De-a –lungul anilor, un vin care poate părea grosolan sau prea agresiv devine poezie.

Dacă Fiano ar fi un actor, ar fi Fiano Reeves în Matrix: cool, elegant, misterios și mai presus de toate irezistibil.

Food pairing cu Fiano di Avellino Fiano este foarte acid și sărat, un vin alb corpolent. Așadar, să împerechem pește, sushi, creveți, risotto, Caprese și toți crustaceii care, cu dulceața lor, vor fi tăiați în jumătate de puternicul Fiano. Pește și chipsuri, pește la grătar, paella, somon gătit pe platou de cedru, Tortelli alla mantovana de dovleac, spaghete cu scoici, tăiței de orez cu creveți și legume, carne de porc dulce și acrișoară, Vitello Tonnato, ravioli cu parmezan și trufe risotto, spaghete carbonara, tagliatelle cu ciuperci porcini.

Lasă un răspuns