You are currently viewing Cotecchino si Zampone – Antica Ardenga

Cotecchino si Zampone – Antica Ardenga

Cotechino cu linte

Cotechino cu linte este un fel de mâncare tipic în meniul sărbătorilor de Crăciun din Italia și mai ales în ajunul Anului Nou. În mod tradițional, servirea unei porții de cotechino înainte de miezul nopții este de bun augur pentru noul an.
Doar pentru a clarifica, începem prin a spune că un cotechino este complet diferit de zampon. De fapt, deși este același cu zampon pentru conținut, cotechino este tras in maț de porc, în timp ce zampon, ca și cuvântul în sine spune, în pulpă (jambon).

Cotechino s-a născut ca un fel de mâncare pentru oameni modești, pe care țăranii îl consumau de obicei cu supe de legume și minestrone. Produs tipic al Emilia-Modena, cotechino a fost pregătit odată exclusiv din „lardaroli” și „salsicciari”, fostul „beccai” (măcelar), care s-a reunit ca o breaslă autonomă din 1547.
În realitate, însă, prima mențiune despre cotechino a fost făcută două sute de ani mai târziu, în 1745 și prima rețetă a apărut în anul următor.
Importanța pe care cotechino o are astăzi se datorează tatălui bucătăriei italiene Pellegrino Artusi care, în imensa sa lucrare, „Știința în bucătărie și arta de a mânca bine”, vorbește despre celebrul „cotechino fasciato”.

Astăzi, combinația clasică cotechino-linte a fost interpretată în cele mai variate moduri, de la cele mai rustice la cele mai rafinate, cum ar fi millefeuille de cotechino și linte, fără a uita rețete gustoase, cum ar fi budinca de mămăligă și cotechino, un mod original pentru a folosi cotechino-ul rămas de sărbători.

Cotechino pre-gătit 300 g
PENTRU LINTE
Linte uscată 300 g
Țelină 1 tulpină
Morcovi medii 1
Ceapă albă 1
Ulei de măsline extravirgin 35 g
Dafin 3 frunze
Rozmarin 2 crenguțe
Bulion de legume 500 g
Sare după gust
Piper negru după gust

CUM SE PREPARĂ COTECHINO CU LINTE

Pentru a face cotechino cu linte, mai întâi înmuiați lintea în apă rece timp de 2 ore. După acest timp, scurgeți și clătiți lintea cu apă. Între timp, gătiți cotechino urmând instrucțiunile de pe ambalaj. Gătiți timp de aproximativ 20 de minute din momentul fierberii. Acum aveți grijă de sote: Tăiați mocrovii curățați în cubulețe. Faceți la fel cu țelina, apoi curățați și tocați ceapa. Într-o tigaie turnați uleiul de măsline și încălziți-l. Adăugați legumele tocate și prăjiți-le câteva minute. Apoi turnați lintea spălată anterior.
Adăugați piper, sare și aromă din crengile de rozmarin și frunze de dafin legate împreună, astfel veți putea îndepărta mai ușor ierburile atunci când le gătiți. Acoperiți lintea cu supă de legume fierbinte și gătiți-o 20 de minute sau mai mult în funcție de consistența dorită, adăugând supă dacă este necesar.
La sfârșit, scoateți buchetul de ierburi strecurați lintea fiartă. Între timp, contechino e gata. Serviți contechino cu linte fierbinte.

Lasă un răspuns