You are currently viewing 14 lucruri interesante despre Italia

14 lucruri interesante despre Italia

De la orașe străvechi și munți în creștere până la vinuri fine și pizza tradițională, ai putea explora această țară fascinantă ani de zile și tot nu vei descoperi totul. Așa că am pregătit 14 lucruri interesante despre Italia pentru inspirație și poftă de aventură!

1. Italia are o fântână de vin… și e gratis!

O fântână de vin gratuită?

Pare să fie un vis… dar este foarte real, o găsești în Caldari di Ortona. Orașul mic are o fântână de vin care curge non-stop cu vin roșu cultivat local. Fontana di vino poate fi găsită în podgoria Dora Sarchese, care se află pe ruta de pelerinaj italian Cammino di San Tommaso.

2. Italia este a cincea cea mai vizitată țară din lume

Italia a avut peste 62 de milioane de vizitatori internaționali în 2018, ceea ce face o pune pe locul 5. Unele dintre locurile noastre preferate de vizitat sunt orașele iconice: Roma, Pisa, Florența și Milano, alături de nestemate precum Lacul Como, Assisi, Verona, Sorrento și frumoasa regiune Puglia.

 3. Vulcanii activi ai Europei se află în Italia

Etna, Vezuviu și Stromboli… pe toate le găsești în Italia. Etna este situat pe insula Sicilia. Aceasta a erupt ultima oară în 2018. Muntele Stromboli este în prezent activ, deși este situat pe propria sa insulă în largul coastei Siciliei. Între timp, renumitul Muntele Vesuviu este situat în Napoli și nu a mai erupt din 1944 când a provocat distrugeri majore. Vulcanul este, de asemenea, responsabil pentru una dintre cele mai catastrofale erupții din istorie în 79 î.Hr. Încă puteți vedea distrugerea provocată de vulcan în orașul antic Pompei.

4. Italienii au inventat pizza

Prima pizza modernă, cu o bază de sos de roșii, a fost făcută în regiunea Campania din Napoli în 1860. De atunci, a devenit unul dintre cele mai îndrăgite alimente de pe planetă. Deși a trecut prin multe schimbări de-a lungul timpului, cea mai delicioasă pizza din lume poate fi găsită și astăzi în Napoli. Buon Appetito!

5. Italia are cele mai multe situri din patrimoniul mondial UNESCO din lume

Italia este plină de comori istorice. Începând cu 2019, Italia găzduiește 55 de situri ale Patrimoniului Mondial UNESCO. Cu bijuterii precum Colosseumul din Roma, orașul Pompei și glorioasa Coastă Amalfi, nu este de mirare că țara este vizitată milioane de vizitatori în fiecare an.

6. Italienii mănâncă paste din secolul al IV-lea î.Hr.

Pastele sunt o parte crucială a culturii italiene, cu multe dintre cele mai bune preparate din lume create în Italia. Și au avut timp să își perfecționeze meseria. Dovezile sugerează că mâncărurile cu paste din Italia datează încă din secolul al IV-lea î.Hr. după ce istoricii au găsit picturi într-un mormânt italian pre-roman care conțineau echipamente de fabricare a pastelor.

Nu contează care sunt pastele tale preferate… îți garantăm că pe cele mai bune le mănânci în Italia.

7. Există peste 1.500 de lacuri în Italia

Lacurile Italiei sunt uimitoare și sunt peste 1.500 dintre ele împrăștiate în toată țara. Înconjurate de Alpi sau plaje aurii, poți petrece ore întregi savurând frumusețea lacurilor Italiei. Descoperă faimoasele ape ale lacului Como și Lacul Garda. Sau explorează lacurile mai mici precum Lacul Iseo și Lacul Ledro.

8. Italienii consumă 14 miliarde de espresso în fiecare an

Este bine știut că italienii adoră cafeaua. Dar știați că beau 14 miliarde de espresso în fiecare an? Este impresionant pentru o țară cu o populație de puțin peste 60 de milioane. Majoritatea italienilor își beau cafeaua zilnică în cafenelele locale și peste 20.000 de italieni lucrează ca barista. De asemenea, mulți oameni își pregătesc acasă, consumând în medie 37 kg de cafea în fiecare an.

9. Puteți găsi cea mai mică țară din lume în Italia

Cu o suprafață de doar 44 de hectare, Vaticanul are aproximativ o optime din dimensiunea Parcului Central din New York. Aceasta o face cea mai mică țară din lume.

Mini-orașul-stat este situat în Roma și vine la pachet cu unele dintre cele mai faimoase monumente din lume. Zeci de mii de vizitatori circulă zilnic prin Vatican pentru a vedea situri istorice precum Catedrala Sf. Petru și Capela Sixtină, pictată de Michelangelo în 1512.

 10. O cincime din Italia este acoperită în dealuri și munți

 Italia se mândrește cu unele dintre cele mai spectaculoase trasee de drumeție din lume.

Cel mai înalt munte din Italia este Mont Blanc, care se ridică la 4.808 metri deasupra nivelului mării. Este, de asemenea, cel mai înalt munte din Alpi, un lanț muntos care se întinde pe 1.200 de kilometri în opt țări, inclusiv Franța, Elveția, Monaco, Austria, Liechtenstein, Slovenia și Germania.

11. Italia este cel mai mare producător de vin din lume

Italia a produs o cantitate enormă de 54.800 de hectolitri de vin în 2018, și a învins Franța care a produs 49.000 de hectolitri. Italia este, de asemenea, unul dintre cei mai mari exportatori de vin din lume. Aceștia au exportat vin de 7,3 miliarde de dolari în 2018, majoritatea ajungând în SUA, Marea Britanie și Germania. Saluti!

12. Turistii aruncă 3.000 de euro în fântâna Trevi în fiecare zi

Mii de turiști se adună la frumoasa Fontana di Trevi, unde aruncă monede pentru noroc… 3.000 de euro în fiecare zi. În 2016, aproximativ 1,4 milioane de euro (1,5 milioane USD) au fost aruncați în fântână. Banii au fost colectați și donați, fiind creat inclusiv un supermarket pentru nevoiași în Roma.

Tradiția de a arunca monede în fântână provine dintr-o legendă locală care spune că dacă arunci o monedă din mâna dreaptă peste umărul stâng, te vei întoarce la Roma într-o zi. Filmul din anii 1950 „Trei monede în fântână” a inspirat o a doua legendă care spune că dacă arunci alte două monede, te vei îndrăgosti și vei avea o nuntă romană superbă.

13. Roma are peste 2.000 de ani, dar Italia este una dintre cele mai tinere țări din Europa

Italia are mai puțin de 200 de ani… cu toate acestea, capitala Romei este veche. Orașul a fost fondat în anul 753 î.Hr. Romanii au numit orașul după Imperiul Roman, care a început în 27 î.Hr. și a dominat o mare parte din Europa și Africa de Nord până în 395 d.Hr.

Regiunea a fost apoi împărțită în state separate, care nu s-au unit până în 1861. Atunci a fost fondat Regatul Italiei pe care îl cunoaștem astăzi.

14. Italienii au peste 2.500 de tipuri de brânză

Italienii au cea mai mare varietate de brânzeturi din lume, cu peste 2.500 de brânzeturi tradiționale. Unele dintre cele mai populare includ parmezan, mozzarella, ricotta, provolone și gorgonzola.

Este cel de-al treilea producător de brânzeturi din Uniunea Europeană, în urma Franței și Germaniei. Dacă sunteți un fanatic al brânzeturilor trebuie să mergi în Lombardia, unde fac 77 de soiuri de brânză.

Dacă ai vizitat Italia sau doar ai citit despre lucruri interesante pe care noi nu le-am redat in acest articol, te rugăm să ne povestești într-un comentariu.

SURSĂ ARTICOL www.trafalgar.com

Lasă un răspuns