You are currently viewing Trufe vs. ciuperci

Trufe vs. ciuperci

Adorăm gama de arome bogate pe care aceste alimente căutate le aduc la masă… dar dacă aveai impresia că trufele sunt un fel de ciuperci, greșești!

Trufele și ciupercile sunt intr-adevar ambele din regatul ciupercilor; cu toate acestea, cresc în locuri diferite, prosperă în diferite climate și au un loc unic pe masă. Gândiți-vă la aceste ingrediente prețioase ca veri îndepărtați (și delicioși) ai ciupercilor.

Ce sunt trufele?

Trufele sunt tuberculi. Există mai multe soiuri – principalele fiind alb și negru – care se schimbă în funcție de sezon. Trufele albe sunt recoltate de obicei de la sfârșitul lunii septembrie până la începutul lunii ianuarie, în timp ce trufele negre variază în funcție de sezon și de soiul specific.

Unde cresc?

Poreclite ‘aurul culinar’, trufele nu pot fi plantate sau crescute în masă. Cresc doar subteran în pădurile sălbatice câteva luni în fiecare an. Tuberculii se găsesc doar în zonele cu un anumit terroir, de obicei cu o climă umedă, zile mai calde și nopți mai răcoroase. Din acest motiv, nordul și centrul Italiei sunt recunoscute ca zone perfecte pentru trufe.

Cum se mănâncă?

După cum am spus, trufa este un tip de ciupercă; cu toate acestea, nu o confundați cu ciupercile pe care le puteți prăji, fierbe sau coace. Procesul de gătit distruge aroma caracteristică a trufei. Puteți rade trufa proaspătă peste paste, risotto sau chiar mâncăruri cu ou pentru un twist gourmet.

Ce gust au?

Aromele htonice de trufe sunt renumite în întreaga lume. Trufele albe de iarnă sunt deosebit de apreciate pentru aromele înțepătoare, cu note herbale.

Ce sunt ciupercile?

Ciupercile fac parte din categoria fungilor. Există mai mult de 38.000 de soiuri – dar numai aproximativ 20 de specii sunt comestibile.

Unde cresc?

Adevărata întrebare aici poate fi: „Unde nu cresc?” Spre deosebire de trufe, ciupercile cresc deasupra solului într-o varietate de medii. În timp ce apar în toată lumea în sălbăticie, pot fi, de asemenea, ușor cultivate.

Cum se mănâncă?

Ciupercile sunt foarte versatile: majoritatea pot fi consumate crude, sărate, coapte, la grătar și în multe alte feluri. Excelente și singure, ciupercile pot complementa de asemenea și mâncărurile precum carnea de vită. Ne place să le evidențiem aromele în feluri de mâncare simple, cum ar fi pastele și risotto.

Din fericire, ciupercile se păstrează cu ușurință, fie ele întregi în ulei de măsline, amestecate în sosuri și chiar combinate cu trufe, astfel încât să ne putem bucura de ele în orice moment al anului.

Ce gust au?

În timp ce fiecare soi are un gust diferit, ciupercile sunt apreciate în special pentru calitatea lor savuroasă de „umami”. Ciupercile lemnoase și asemănătoare cărnii tind să aibă o aromă plină, care este perfectă pentru toamnă.

Lasă un răspuns