You are currently viewing Panettone si Pandoro: Un Craciun Italian

Panettone si Pandoro: Un Craciun Italian

Ne apropiem de cel mai dulce anotimp! Cel de panettone și pandoro!

Sărbătorile din Italia nu ar fi complete fără panettone și pandoro: sunt la fel de iconice ca un brad de Crăciun, o coroană sau vâscul. În mod tradițional, italienii oferă prăjiturile împachetate festiv drept cadouri, deoarece simbolizează norocul și prosperitatea pentru Anul Nou. Așa că am pregătit tot ce trebuie să știți despre aceste delicii! 

Ce este Panettone?

Panettone poate fi tradus ca: „pâine mare”

Este o prăjitură dulce, cu ou, care este în mod tradițional punctată cu fructe confiate și uscate (deși iubim aromele festive, cum ar fi alunele sau ciocolata), apoi se ridică într-o formă de cupolă pe măsură ce se coace. Panettone a fost creat pentru prima dată la Milano, deși nimeni nu este sigur cum a apărut acest deliciu.

Chiar dacă italienii sunt pasionați de gătit, acest desert este aproape întotdeauna cumpărat, poate datorită procesului său de coacere care durează (chiar și aluatul are nevoie de 30 de ore să crească). Din fericire, chiar și ambalajul tradițional pentru panettone este festiv; cutia mare, colorată, este înfășurată în panglică ca un cadou; iar de Crăciun este tradițional ca musafirii să aducă un panettone drept cadou gazdei.

Ce este Pandoro?

Similar cu panettone, pandoro este obținut dintr-un aluat bogat, cu o textură similară cu cea a unei brioșe franțuzească, explicând denumirea de „pâine aurie”. Este copt într-o tigaie în formă de stea cu opt vârfuri, care îi conferă forma tipică. Este modelat după munții de lângă Verona, unde a fost creat prima dată. De fapt, cele mai vechi versiuni de pandoro au fost făcute în perioada Republicii Venețiene, când comerțul a făcut regiunea extrem de bogată; se spune că erau servite și cu foițe de aur! 

Acum se decorează cu zahăr pentru a imita „zăpada” din vârful munților!

Cum să vă bucurați de aceste delicii italiene!

Italienii adoră să mănânce panettone și pandoro în orice moment al zilei (da, inclusiv la micul dejun!) Ambele prăjituri festive merg perfect și cu cafea sau vin.

Pentru a oferi feliei tale un twist festiv, decoreaz-o cu frișcă, ornamente dulci, fructe proaspete sau ciocolată neagră.  Anul acesta, bucură-te de această tradiție dulce, prin prăjiturile și cadourile festive din magazinul Degusteria Francesca sau online pe www.DegusteriaFrancesca.ro

Sursa: eataly.com

Lasă un răspuns