Prosciutto di Parma DOP

Prosciutto di Parma DOP

La Degusteria Francesca, iubim prosciutto. Fiecare felie delicioasa de prosciutto, feliata subtire, are gustul zonei unde a fost produs.

Dupa ce am vizitat diferite Prosciuttifici din Italia, am decis sa va povestim despre Prosciutto di Parma DOP, de la producatorul nostru care detine o prosciutteria in Parma si una in zona San Daniele, fiecare producand specialitatea zonei!

CE ESTE PROSCIUTTO?

In italiana, prosciutto pur si simplu se traduce in “sunca”. Initial satenii au inceput sa matureze picioarele de porc pentru a-si extinde aprovizionarea cu carne in timpul iernilor lungi. De-a lungul secolelor, traditia de a face prosciutto a fost perfectionata.

Tehnicile producatoare de prosciutto DOP variaza in functie de regiune, producator si consortiu. In general, pulpa de porc este taiata intr-un mod specific, la dimensiunea ceruta de regulile consortiului DOP, masata manual cu saruri si condimente si lasata sa se usuce la o temperatura controlata, pana la cativa ani.

DE CE PROSCIUTTO DI PARMA?

In Parma, un oras in inima reginuii Emilia-Romagna, prosciutto face parte dintr-o traditie veche, trecuta din generatie in generatie.

In conformitate cu orientarile stricte de reglementare, Prosciutto di Parma – THE KING – cum i se mai spune, poate fi produs numai din picioarele posterioare ale unor rase de patrimoniu, special selectate! Maturarea pulpelor porcului se poate face numai intr-o zona controlata in jurul Parmei, unde aerul este dulce, uscat si aromat. Metoda de maturare este 100% naturala: fara aditivi – doar sare de mare, aer si timp.

CE VINURI SE POTRIVESC LA PROSCIUTTO DI PARMA DOP?

Si vinurile rosii cat si cele albe merg perfect. Un Lambrusco fructat, un Malvasia sec, un Fontana dulce de pe colinele Parmei sunt o companie perfecta pentru Prosciutto di Parma. Inss il poti combina oricand cu un vin local: un toscan rosu, un alb din Veneto sau Alsacia, sau char vinurile din Lorena, pana in zona Champagne.

CUM SA COMBINI PROSCIUTTO

1. FELIAT

Cere vanzatorului sa felieze prosciutto foarte fin. Delicios in sine, prosciutto merge da sola sau in combinatie cu o branza fresh, precum mozarella di bufala sau de vaca.

2. IMPACHETAT.

Fructele reprezinta un clasic italian pentru un pairing corect cu prosciutto: gustul dulce imbogateste savoarea produsului. Clasicul pepene galben cu o frunza de busuioc pentru o prezentare speciala.

3. CU ULEI DE MASLINE.

Adauga un plus de savoare cu o picatura de ulei de masline. Pentru o bruschetta simpla, pune pe grill o felie de paine, peste care pune o felie de prosciutto si adauga putin ulei de masline.

4. FRIGARUI.

Frigaruile sunt perfecte pentru petreceri! Bocconcini cu prosciutto, mozarella, busuioc si rosii cherry, cea mai fresh gustare.

5. SANDWICH .

Mergi inapoi la dish-urile de baza. Umple o bagheta sau ciabatta cu branza, legume si prosciutto. Tocmai ai finalizat cel mai gustos panino ever!

GUSTA PROSCIUTTO DI PARMA IN PROMOTIA LUNII

Lasă un răspuns