You are currently viewing Antica Ardenga – povestea salamurilor gourmet

Antica Ardenga – povestea salamurilor gourmet

Antica Ardenga este o întreprindere mică, care produce o cantitate limitată de “salumi” în partea de nord-est a provinciei Parma.

Cunoscută sub numele de “Bassa” (adică câmpie), se caracterizează prin apropierea de râul Po; această zonă are o tradiție veche pentru producerea de “salumi” de înaltă calitate. Unul dintre motive este climatul ideal, cu ierni reci și umede.

“CULATELLO” este cel mai faimos și mai apreciat produs local, rege necontestat în tradiția șuncii italiane. Dar această evidențiere nu exclude alte produse importante, care au toate un patrimoniu semnificativ în tradiția rurală locală.

Antica Ardenga este unul dintre cei 13 producători care au creat “Consorzio del Culatello di Zibello”, care a stabilit regulile pentru producție; este, de asemenea, producator de “Mariola” (care pot fi consumate crude sau fierte) și “Spalla Cruda” (cu și fără os). Toate cele trei produse se află pe lista produselor tradiționale “protejate” de Slow Food, o asociație italiană implicată în protejarea produselor tradiționale locale, apărarea diversității tradițiilor și evitarea producerii industriale in defavoarea modalitatii originale de a crea astfel de produse.

Producția este concentrată în timpul iernii; acesta este de fapt momentul cel mai favorabil, când acest climat rigid, cu ceața, produce înghețarea tipică a solului dimineața devreme. Aceste condiții sunt ideale pentru a lucra cu carne, în mod tradițional. Toate acestea au apărut în secolul al XIX-lea, când familiile (la începuturi și apoi din ce în ce mai mult) au inceput sa sacrifice porcii in iernile din ce in ce mai reci.

Acest lucru se face astăzi de către profesioniștii locali numiți “Norcini”, care sacrifică în mod tradițional porcinele, urmând metodele lor antice.

După aceasta, produsele sunt amplasate în încăperile tradiționale umede (încă prezente în fiecare casă), unde sunt păstrate produsele. Acesata cantină are un microclimat tipic favorizat de ceața; acesta este locul unde produsele devin unice, cu trecerea timpului.

Pentru a respecta pe deplin tradiția, porcii noștri sunt ca cei din trecut: născuți și crescuți în grupuri mari, hraniti complet natural si sacrificati la varsta de 14 luni, cand au in jur de 260 kg. Desigur, întregul proces este fara “O.G.M.”

Vă invităm să descoperiți produsele lor:

Salam Ardenga

Salamul Ardenga este un salam tipic din regiunea Bassa Parmense. Antica Ardenga îl produce din întreaga coapsă și fileu și din cele mai nobile bucăți de carne de porc (Culatello, Fiocchetto, Coppa și Spalla).

Umplute cu mare grijă în carcasa naturală a porcului, cu vin roșu, usturoi și condimente tradiționale, acesta suferă apoi un proces de îmbătrânire lungă în pivniță.

Se distinge printr-o aromă mai puternică și mai pronunțată, care il face o gustare ideală, împreună cu o bucată de paine caldă.

Salam Ardenga Baby

Ardenga Baby este versiunea mai mică a Salame Ardenga, salamul tipic din regiunea Bassa Parmense. Antica Ardenga îl produce din întreaga coapsă și fileu și din cele mai nobile bucăți de carne de porc (Culatello, Fiocchetto, Coppa și Spalla).

Umplute cu mare grijă în carcasa naturală a porcului, cu vin roșu, usturoi și condimente tradiționale, acesta suferă apoi un proces de îmbătrânire lungă în pivniță.

Se distinge printr-o aromă mai puternică și mai pronunțată, care il face o gustare ideală, împreună cu o bucată de paine caldă.

Gran Fiocco al miele

Gran Fiocco cu miere este facut cu a doua parte importanta din piciorul porcului, dupa ce este facut faimosul si nobilul Culatello. In procesul de marinare, necesar amplificarii delicatetei si aromei, in plus fata de sarea de mare, din Cervia, este adaugata miere naturala. Dupa un indelung proces de gatire la temperatura scazuta, rezulta un Gran Fiocco parfumat, dulce si elegant.

Este deja cunoscut faptul ca Gran Fiocco uimeste prin aroma si parfumul unice.

Il Fiocco di Prosciutto

Fiocco di Prosciutto este taiata asemanator cu Fiocco Culatello, dar exista diferențe in metoda de procesare.

Este preparata ca un prosciutto crudo, cu atentia pentru calitate caracteristica tuturor produselor Antica Ardenga.

Se va topi in gura, oferindu-va un gust de prosciutto, dar cu propria identitate specifica.

Strolghetto Liberato

Salame Liberato®” este rezultatul multor gânduri și încercări de a reveni la producerea salamului natural , așa cum ne-au învățat măcelarii de porc.

Pornind de la carnea italiană fără OMG-uri din ferma noastră, noi creăm un produs nou, complet lipsit de aditivi chimici.

Datorită metodei de pastrare și intestinului natural, rezultatul este surprinzător. O aromă intensă și străveche.

Lasă un răspuns